A borvidék területe: 4263 ha
A borvidékbe tartozó települések száma: 16


Borvidékünk a Balaton ÉNy-i részén, vulkanikus hegyek lejtőin terül el; legjelentősebb szőlőhegye a Badacsony.

A borvidék klímája kiegyenlített, mentes a szélsőségektől. Az alacsony hőmérséklet okozta fagykárok a borvidék szőlőültetvényeit nem sújtják. Különösen a déli, délnyugati lejtők napfényes, védett területein alakul ki kedvező mikroklíma a szőlő számára. A Balaton nagy víztükre igen kedvező, kiegyenlítő hatással van a klímára. A nagy víztömeg meggátolja a hőmérsékleti szélsőségek kialakulását, valamint biztosítja a levegő magasabb páratartalmát. Nincsenek forró nyarak, de túlságosan zord telek sem.

Talaja változatos. A vulkanikus hegyek lejtőit pannonagyag, pannonhomok, helyenként lösz takarja, amelyek a hegy csúcsa felé haladva mindinkább bazalt és bazalttufa törmelékkel keverednek. A talajtípust tekintve többnyire barnaföldeken és agyagbemosódásos barna erdőtalajokon folyik a szőlőtermesztés. A bazaltmálladékon képződött talajok tápanyag-ellátottsága és utánpótlása (kálium, magnézium, mikroelemek) rendkívül jó.

Ma a magasművelésű formákon termesztik a szőlőt (ernyőművelés, Moser féle magaskordon, egyesfüggöny).

A borvidéken szinte kizárólag (99%) fehér borszőlő fajtákat termesztenek. A telepíthető fajták (16) között vannak hagyományosak (Kéknyelű, Olasz rizling, Szürkebarát) világfajták (Chardonnay, Sauvignon, Rajnai rizling, Pinot blanc) és újabb nemesítésű fajták (Zenit).
A vörös borszőlő fajták közül telepíthető a Cabernet sauvignon, a Pinot noir és a Kékfrankos.
A borvidéken illatos, zamatos, finom savtartalmú telt borok teremnek. A fajták közül mintegy 70%-ban termesztett Olasz rizling bora rendkívül harmonikus, utóíze a keserű mandulára emlékeztet.
Az intenzív és tartós illattal, zamattal rendelkező Szürkebarát gyakran édesen kerül forgalomba.
A híres Kéknyelű bora száraz, kemény, savas karakterű.
Közkedvelt badacsonyi különlegesség az Ottonel muskotály szőlőből készült Badacsonyi Muskotály, amely aranysárga szín?, finom illatú és zamatú tüzes bor.

Ásatások leletei bizonyítják, hogy már 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra volt Badacsony környékén, de feltehetőleg már a kelták korában is voltak szőlőültetvények a vidéken. A hegy lábánál vezetett a rómaiak egyik híres hadiútja Aquincumba. A nagyobb szőlőtelepítések Probus császár nevéhez fűződnek. Ezekre az időkre emlékeztetnek a szüreti motívumokkal díszített római kori épületmaradványok, sírok, szobrok.

A honfoglaló magyarok már ismerték a szőlőt, a bort, és ennek megfelelően mint értéket adományozták a kés?bbiekben. Ennek során a XIII. században a borvidék jelentős része egyházi kézbe került.
A XVIII - XIX. században a badacsonyi ürmös hírneve a tokaji aszúéval versengett.
A filoxéravész utáni rekonstrukció során a szőlőtermesztés technológiája e borvidéken is jelentősen megváltozott. Ekkor építették a várfalnak is beillő támfalakat az erózió megakadályozására.
A szürke csuhás szerzetesek egy francia eredetű fajta, a Pinot noir, borát helyi különlegessé emelték. Ennek köszönhetően ismerjük ma is e fajtát Szürkebarát néven. Különleges évjáratokban a bogyói betöppednek, sőt aszúsodhatnak is. Ekkor különleges természetes csemegebor készülhet belőle.
A másik e termőhelyről elhíresült fajta a Kéknyelű. Ez a fajta tiszta ültetvényben ritkán fordult elő, mert nővirágú, ezért rosszul termékenyül ezért a Budai zöld fajtával ültették vegyesen. A szüretkor nem szedték külön, hanem együtt dolgozták fel bornak, ami a Kéknyelű nevet viselve jelent meg.

A Badacsonyi Történelmi Borvidéki Borút Egyesület minősített borút állomásai lehetőséget teremtenek az igényes borkóstolásra és vásárlásra minden kedves vendég számára.

1988 óta a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend tagjai vigyázzák a történelmi hagyományokat és nevelnek a kulturált borfogyasztás mikéntjére.

A Nemzetközi Borrendek Szövetsége Badacsonynak a megtisztelő "Szőlő és Bor Nemzetközi Városa" címet adományozta.


IMRE BORPINCE
H-8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 11.
Tel: (+36) 20 347 2274   (+36) 20 384 7669 |  E-mail: info@imreborpince.hu